Levendulatoby Vintage•

Sziasztok, köszöntelek Titeket újra itt! Ma egy igazán különleges vintage butikot mutatok Nektek, ahol igazán egyedi használt/újszerű/'unique' kincsekre lelhettek.

A Levendulatoby Vintage butikra az Instagram felületén bukkantam rá tavaly, és egyből beleszerettem az egész magával ragadó világba amit Kyra a bolt tulajdonosa épít, szépít. A bolt jelenleg az Instagram felületen létezik, de hamarosan ha minden igaz lesz külön álló webshop is, de erről Kyra mesél majd, valamint sok sok bennfentes infót is megtudtam Tőle.

Akik régebb óta olvastok, tudjátok, hogy nagy híve vagyok a slowfashion/thrifted divatnak, az az a second-hand vagy másnéven használt ruha világának. Nem csak ezért fogott meg a Levendulatoby atmoszférája, hanem mert van valami extra energia ami körbe lengi az egész felületet, valami plusz amitől különlegessé vált számomra (és sokak számára is) a boltocska.

Az egész egy egyszerű ötlettel kezdődött, gondolom Veletek is előfordult már, hogy voltak a szekrényben olyan ruhadarabok amiket már nem használtatok, vagy nem volt már rá szükségetek. Kyra életébe is így jött a lehetőség, hogy akkor megszabadul néhány felesleges ruhájától ezzel örömet okozva másnak, eladásra kínálta azokat a neten.

Eléggé sikeresnek bizonyult a dolog ugyanis rengeteg pozitív visszaigazolás érkezett a vásárlóktól, nem csak a ruhákkal kapcsolatban de a koncepcióról is.
Ezt úgy képzeljétek el, hogy Kyra maga fotózza be a vintage kincseket saját magán, és a ruhák különlegessége mellett egy egyedi beállítás mód is szerepet játszik egy-egy darab bemutatása során. 

"...mivel művészlélek vagyok, ezért a legtöbb dolgot alkotási folyamatként élek meg, és igyekszem kreatívan bemutatni ezeket a kincseket."
-Kyra-


Sok mindenben annyira közel érzem magamhoz a Levendulatoby-t, ezért is tartom fontosnak, hogy bemutathassam Nektek nem csak az én nézőpontomat. Például az egyik ilyen jellegű dolog az, hogy Kyrának már egészen kisgyermek kora óta fontos az öltözködés és a ruhák szeretete. Szabad gondolkodású művész Családban nőtt fel, és sikerült megtanulnia, hogy értéket képviselnek a ruhái.

(Kyra Családtagjai és Ő, egy kedves kis képsorozat a múltból)

"...ez több a divatnál és túlmutat a látszaton, ugyanis rengeteg információt és értéket közvetít a stílus."
-Kyra-


Az öltözködést egyfajta alkotási folyamatként éli meg, amely sokunk számára is egy önkifejezési eszköz. Ennek fényében ez vissza is köszön az eladásra kínált ruhákon, melyeket Ő válogat gondos kézzel össze időközönként. Azt is fontos tudni, hogy ezek a ruhák mind különlegesek, antik, vintage ritkaságok (persze ez a minőségén és állapotán mit sem változtat), ami azt jelenti, hogy mindenből 1db áll rendelkezésre! Szokott lenni az oldalon 'inspo' is ami annyit tesz, hogy előre jelezve vannak milyen ruhák várhatóak, hogy idejében értesüljetek róluk, illetve le ne maradjatok a debütálásról, ezt általában 'story-ban' sokta Kyra jelezni a követőtáborral.

"...ha valóban a saját lelkünkre szabottan választjuk meg ruháinkat, annak hatalmas ereje lehet, az ember boldogabb és felszabadultabb annyira, hogy szinte ragyog...ezek tények."
-Kyra-

A Levendulatoby lényege a sokoldalúságban rejlik, pontosan ezért többfajta stílusú ruhával is szembe találhatjátok magatokat, a szuper elegánstól kezdve, a szuper lazán át, egyenesen a grunge-ig bezárólag. Kyra folyamatosan szépíti és alakítja a kínálatot, hogy tényleg mindenki, bármilyen stílussal is rendelkezzen, de találjon valami kedveset saját maga számára.



"Nem tudok és nem is szeretnék leragadni egyetlen stílusnál, mert így tudom megélni a sokoldalúságom, és az ezzel való kísérletezést mindenkinek ajánlom."
-Kyra-


"Sok szín van a palettán és igenis ez egy teremtő folyamat, meg kell élnem, hogy hol ilyen hangulatom van, hol olyan. Öltözködni és kísérletezni az összeállításokkal élvezetes, megnyugtató, kreatív folyamat."
-Kyra-

Szívügyének tekinti az igényességet, ezért a ruhadarabok között nem fogsz találni elnyűtt/agyonhasznált, vagy a "kutya szájából kirángatott" dolgokat! Azonban igazi ritkaságnak számító vagy letisztult elegánsnak tűnő kincseket igen! De Nála egyébként a legegyszerűbbnek látszó ruhák is valamiért különlegesebbnek hatnak. Szerinte fontosak a részletek és az apróbb dolgok mert ezek adhatják egy ruha lényegét. 

"...sokszor elég közelebbről megnézni a részleteit, gombokat, anyagát, szabását."
-Kyra-


"...nem kell, hogy a tömeg stílust kövessék, inkább arra ösztönözném az embereket, hogy önmaguk legyenek! Ez az amit igazából mindig is szerettem volna átadni és a jövőben még inkább megteremteni a lehetőséget, hogy bárki megtalálja önmagát a Levendulatoby-n keresztül."
-Kyra-

Ha valaki ennyire elkötelezett mint Ő, akkor abból csak jó dolgok születhetnek. Miután egy ruha kiválasztásra kerül, előbb átesik azon, hogy elvándorol a tisztítóba ahol frissességet kap és patyolatot, valamint bizonyos darabokat szépen ki is vasalnak. Mivel most hogy beütött a vírus és nincs lehetőség tisztítóba vinni a darabokat, ez a folyamat akkor sem marad el, Kyra maga végzi el odafigyelve a kényes agyagokra is! Ez teljes bizonyossággal megtörténik, ugyanis mikor kibontottam a csomagomat valami hihetetlen illat csapta meg az orromat, szép tiszta, illatos ruhák érkeztek, gondosan összehajtogatva, precíz csomagolásban. Kézzel írott személyes üzenettel, ami még szimpatikusabbá teszi személyét. Nagyon kedves gesztus köszönő/jó kívánság levelet írni, nagyon jól esett. :)

"Fontosnak tartom az "adni és kapni" folyamat áramlását, ezért minden csomagot úgy állítok össze, hogy örömet szerezzen annak aki kapja, mint egy ajándék...ez fontos!"
-Kyra- 



A saját logójának is története van, nekem személy szerint baromira tetszik, igazán ötletes és kreatív. Nem hiába művészeti iskolában végzett és grafikusként tanult, régebben rengeteg időt töltött rajzolással. Így saját logóját is Ő tervezte és rajzolta meg.



Továbbá van lehetőségetek arra is, hogy minél részletesebben megismerhessétek az eladó ruhákat. Privát üzenetben minden apróbb részletet megkérdezhettek, pl. a ruhák pontos méreteit, kaptok részlet fotókat, anyagismertetőt és sok esetben videót is a kiválasztott ruháról. Ez mindig hasznos lehet, hiszen így nyugodt szívvel tudjátok aztán megvásárolni azt. A rendeléseket Instagram-on DM üzenetben tudjátok leadni, előre utalás esetén pedig ingyenesen feladásra kerül a csomag, amit házhoz szállítva kaptok meg kézbe

"Engem bárki megkereshet, a lényege az oldalnak az örök megújulás, itt mindig más kincsekre bukkanhatsz, sokszor igazi fantasztikumokra lelek, ezért érdemes követni és figyelni minden feltöltést."
-Kyra-

A szállítási módokról olvashattok Instagram-on a highlight-ok között a 'Shop' topikban. 
Sokan kérdezik Kyrától, hogy hogyan is csinálja, hogy minden ilyen különleges, erre egyszerűen csak ennyi a válasz:

"Érzem az összhatásban a harmóniát és a részletekben a varázslatot."
-Kyra-


Sokan, köztük én is imádom a régmúlt világát modern köntösbe csomagolni, hiszen ez környezettudatosság szempontjából sem egy utolsó dolog. Persze nem azt mondom, hogy ha szükséged van egy új cipőre vagy bármi olyan ruhadarabra akkor azt ne vedd meg újonnan, de itt a legfontosabb szempont a mérlegelés és a mértékletesség! Azért mert csak a "szemed kívánja" alapon költeni, nem csak butaság, de pazarlás is. 

"Fontos szerintem, hogy észre vegyük mennyi érték van már "készen" a világban. Nem szabad mellőzni a természetet, és ha egy picit kreatívabbak vagyunk, akkor az egész nem teher, hanem egy izgalmas lehetőséggé válik."
-Kyra-

Itt jönnek képbe a használt ruhák. Ma már divatosan öltözködni nem nehéz, viszont egyedinek lenni, vagy annak maradni már annál inkább. Valakinek zsigerből jön, én erre csak azt szoktam mondani, hogy "öreg lélek" , de ha jobban odafigyelünk ezekre a dolgokra akkor sok mindent tanulhatunk egymástól, ami egyrészt nekünk is jó, másrészt a Bolygónknak is segítség lehet. Én próbálok nyitott szemmel járni, és bizony akin megakad a szemem az nem egy tucat dolog a nagyvilágban. Ezért is ragadott magával a Levendulatoby!


"A kollekciók által azt is igyekszem közvetíteni, hogy bizony a vintage használt kincsekből is össze lehet állítani egy modern nő ruhatárát is, ez fontos része a fenntarthatóságnak, mert ebben a megközelítésben talán szélesebb körben azonosulhatnak ezzel a felfogással."
-Kyra-

Kyra mindezek mellett szokott adakozni is ruhákat a szeretetszolgálat részére, olyan darabokat amik hasznosak lehetnek egy rászoruló részére, így biztosan nem mennek kárba az olyan ruhák amik nem kerülnek eladásra. Ezek mind hétköznapibb, hasznos darabok. Éééés még egy említésre méltó kezdeményezés a környezettudatosság mellett, ugyanis képzeljétek, van úgy, hogy bizonyos ruhák sérültek és így eladásra már nem kerülnek, de pl. különleges az anyaguk, vagy gyönyörű a mintájuk ezért Kyra felvette a kapcsolatot egy olyan magyar márkával, akik használt anyagokból, kimaradt ruhadarabokból készítenek csodaszép és különleges hajgumikat, (scrunchie-a '80-as '90-es évek nagy slágere, tudjátok a fodorgumik) ezzel új életet adva egy-egy kidobásra ítélt anyagdarabnak. Én is imádom a munkáikat, ők a Durca lányok azaz Lili és Paula. #zerowaste




(Kyra anyagaiból készített csoda hajgumik)

Megragadva az alkalmat pedig bemutatom Nektek az én kis vintage szerzeményeimet. Egy igazi és utánozhatatlan klasszikus szett ami talán előszór "mamásnak" hathat, itt leszögezném, hogy nagy híve vagyok a "mama-cuccoknak", több nadrágom és ruha darabom is akad a gardróbomban amik öregesek lehetnek első ránézésre, de tudom, hogy kombináljam és viseljem úgy ezeket a cuccokat, hogy az egy fiatal nőn sikkesen vagy divatosan álljon.
A másik pedig egy tipikusan retró magasderekú flexibilis alapdarab, nem más mint egy szuper farmernadrág. 
Szeretem mindenben ami tetszik, meglátni a fantáziát és a lehetőséget, ezért szettbe állítottam ezeket a kincseket:

 FARMER-Maxander Girl-


Szinte nincs olyan ember akinek ne lenne legalább egy örök érvényű farmernadrág a szekrényében. Mindennel jól mutat, mindenhez illik, sok alkalommal remekül kombinálható alapdarab. Idén különösen divatos ez a közép kategóriában világos szín ami ezen a farmeron is vissza köszön, Szuperül nyúlik, tehát tökéletesen passzol az alakomhoz, ezúton is köszönöm Kyrának, talán eddig ez a farmer nadrág az egyik legpasszolóbb és legkényelmesebb darabom.



Baromi csajos és amilyen egyszerű olyan nagyszerű. Csodás állapotban, tisztán kaptam meg. Gombja és zip-zárja rendben van! Ami felteszi az i-re a pontot, az a magasított derékrész. Szinte csak ilyen nadrágokat hordok már nagyon nagyon régóta. Ebben érzem jól magam, nincs kint a derekam belőle, számomra az ízléstelen viselet. Igazán sok mindenhez és sokféleképpen tudom hordani, legyen szó csinosabb vagy lazább viseletről.


TWEED SZETT-Starhill-


Számomra a 'tweed' anyagról mindig is Gabrielle 'Coco' Chanel ugrik be elsőre, hiszen az Ő nevéhez fűződik, elsőként Coco kezdte használni a 'tweed' és a 'gabardin' anyagokat. Korának korszakalkotó női alakjaként máig az egyik legikonikusabb anyaga és szettje a kiskosztüm. Persze ma már sokan azonosítják magához Erzsébet királynőhöz, de szerintem ezeket a szetteket is lehet úgy viselni, hogy az ne legyen mamis vagy öreges.



Szintén elővettem a fantáziámat és a kreativitásomat is bevetettem, csupán két aprócska átalakítás erejéig. Rólam tudni kell, hogy ha valamilyen "beavatkozást" jónak látok egy adott darab esetében akkor azt mindenáron véghez is viszem. Így volt ez annó is amikor is nem volt lehetőségem szűkített farmert beszerezni így fogtam egy régi bővebb szárú farmernadrágomat és szépen azon az éjszakán kézzel szűkítettem össze. 
Ennél a szettnél picit felvarrtam a szoknya alját és beljebb vettem a hátsó gombjából, hogy tökéletesen passzoljon a derekamra.



Ezzel a stílusán nem változtattam, csupán személyre szabtam kicsit. :) Megmaradt a különleges bája. 
Ilyen és ehhez hasonló különlegességekre bukkanhattok Kyránál, ha felmentek a Levendulatoby Vintage oldalára és körbenéztek. 

Köszönöm szépen a lehetőséget Kyrának, imádom a boltját, a stílusát, a nézeteit! Kellenek az ilyen különleges értékrenddel rendelkező 'művészlelkek', mert Ők minden esetben inspirálnak és utat mutatnak számunkra, még ilyen borús időkben is, mint mikor pl. egy világjárvány súlyt le ránk és szeretteinkre. Mindig maradjunk emberek, tiszteljük egymást és a környezetünket is! 
Remélem élveztétek a bejegyzést, én nagyon imádtam megírni! :)
Béke és szeretet! B.
A ruhákat a Levendulatoby Vintage biztosította!

Megjegyzések

  1. Tényleg szuper a Levendulatoby vintage shop, egyes darabok valóban különlegesek, ám sajnos az utóbbi időben valami elkattanhatott Kyránál. Kezdetben nagyon szuper áron kínálta a ruhákat, szimpatikus volt, azonban az utóbbi 2 hónapban azt vettem észre, mintha a haszonszerzés lenne nála a fő szempont. Kicsit úgy érzem lehúzza a naív vásárlóit. Persze, lehet csinálni utána... Nem is tagadom picit irigylem, azonban úgy érzem, ki kell állnom a vásárlók mellett, mert szerintem etikátlan az egész. Pár száz forintos ruhákat megveszi erről arról az oldalról,a keresésükre kisebb időráfordítással, majd 10-15x áron eladja, szép szöveggel tálalva. Tudom, hogy a jelenlegi helyzet sokak pénzügyi helyzetét megnehezítette, meg kell élni valamiből, és mindenki teszi rá a hasznát az eladó ruháira, ahol csak tudja, de sokszor úgy érzem egy egy potom áron megszerzett tétel eladása a hazai vintage shopok árához képest pofátlan. Ettől függetlenül, akinek megéri megveszi, csupán jobb tisztában lenni, hogy egy vintage darabnál magasabb a rizikó, hogy előbb utóbb elenged a varrás vagy kikopik az anyag, ami újrahasznosításnak jó ötlet, de továbbra sem ér meg 10-15x árat. Továbbra sem célom rontani az üzletet és lehúzni, csak kiállni a vásárlók mellett.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

O'dore-krémparfüm•

Szabd át-Missguided•

Avon ünnepi újdonságok•