Hasznos kérdések és válaszok•

Mielőtt elmész a durkálóba...

Manapság egyre népszerűbb használtruha boltba, butikba járni. Na de mik azok a kérdések amik megfogalmazódnak bennünk mielőtt belevágunk? Ajánlom ezt a bejegyzést annak aki kezdő duris, de azoknak is akik már belevetették magukat a vadászatba, számukra is hasznos lehet egy-egy felvetés. Na de akkor nézzük is meg mik lehetnek a főbb szempontok egy durizás alkalmakor:

1. Ahogy belépek egy használtruha üzletbe, megcsap egy fura szag. Mindig ugyanolyan, mi lehet ez?

Ne ijedj meg, semmi köze a penészhez ennek a szagnak. A titok csak annyi, hogy mielőtt a nagykereskedésekhez jutnának a ruhák, egy speciális fertőtlenítő szerrel fújják át a ruhákat, amik aztán zsákokba kerülnek és porral keveredve eredményeződik ez a jellegzetes szag.

Fura hogy vannak válfás és ömlesztett ruhák is. Miért nem lehet mindet vállfára tenni?

Ezt úgy képzeld el, hogy amikor új árút hoznak az általában egy nagy kamionji mennyiség. Általában zsákokba érkeznek és csak minimálisan válogatják át őket, így kerülnek a “karámba”. Vannak viszont válfás részlegek, ahol rendszerint alig használt vagy egyáltalán nem használt címkés árút helyeznek el. Ezeknek az áruk is borsosabb. Míg az ömlesztett Ft/kg-ra megy, addig vállfás társaikat darabáron kínálják.

Miket tartsak szem előtt egy kiszemelt darabnál?

Először is mindig nézd meg a főbb varráspontokat. Ha ott szakadt a ruha nagy esély van rá, hogy nem lehet helyrehozni, mert pl.: foszlani kezdett az anyag, beleszakadt a fazonba (ami azért valljuk be egy varrás után már nem úgy mutat mint újkorában). Kisebb szakadás esetén amin látod, hogy simán lehet orvosolni otthon, és ha neked megéri az a pár öltés akkor nyugodtan vidd. Olyan is elő szokott fordulni, hogy észreveszem, hogy az előző tulaj már bíbelődött a varrással de ugyanolyan rémesen fest. Ez egy intő jel arra, hogy eldobd!

Nézd át a ruhát, hogy foltos-e. Nem mindegyik folt maradandó. Vannak az odaszáradt foltok amit könnyedén lecsekkolhatsz úgy, hogy kissé megkaparod a folt felületét, ha elkezd félválni akkor kijön ha nem akkor az ott fog maradni. Vannak a sárgás foltok pl.: fehér ruháknál vagy pólók esetében hónalj résznél. Utóbbi és előbbi sem fog kijönni. Az izzadság és az idő vasfoga megette ezeket a ruhákat. Vannak a tollfoltok és a filctoll maradékok. Sima golyóstoll még különböző folteltávolítokkal kijöhet de a filctoll nem minden esetben. Alkohollal meg lehet próbálni. Ha egy kisméretű spriccelőbe gyógyszertári alkoholt vagy sebfertőtlenítőt öntesz és viszed magaddal a táskádban, gyorsan ellenőrizni tudod, hogy oldódik-e a folt. Vannak a smink foltok, azok pikk-pakk kijönnek az első mosást követően, de az alkoholos spriccentés előtte sem árt, hogy kissé felold. 
Figyelj a penészfoltra ami kis fekete-szürkés pöttyök halmaza. Nem fog kijönni (nyugi ez a jobb durikba már nem fordul elő mert azért az ennyire rossz darabokat kihajítják felmosó rongynak)

Táskánál, cipőnél teljesen más a helyzet. Ott figyelembe kell venni, hogy foszlik-e a külső borítás vagy sem. Mert ha igen, ott mese nincs az csak tovább fog foszlani. Cipőknél általában az olaj folt szokott problémát okozni. Az soha nem fog kijönni. Ellenőrizd le, hogy nem hiányoznak bizonyos pótolhatatlan elemek. Cipőnél, pánt, csatok. Egy zip-zárt ma már könnyű visszaállítani az eredetibe vagy esetleg újat feltenni. De ha kreatív vagy egy csatot vagy egy strasszkövet is feltűnés mentesen tudsz pótolni. Táskánál, fontosak a pattentok, és fülek. Itt is figyelj a penészre, a cipők belsejét is vizsgáld át!


A méretezésről. Az angol méretezés női ruháknál: (forrás: Wikipédia)

Cipők méretezése:


Honnan tudom majd mennyit fogok fizetni a vásárlás végén?

Ez a kérdés értelemszerűen a kilós áruházakra vonatkozik, mivel ami fel van árazva azt csak össze kell adnod. 🙂
Minden áruházban mérleggel mérik le az adott ruhák súlyát. Vannak olyan üzletek ahol van önellenőrző mérleg is. Vannak olyan duri helyek (és általában mind ilyen) hogy naponta csökken kilója az árúnak. Hétfőn a legdrágább, és szombaton a legolcsóbb. Kiszámolni is nagyon egyszerű. Azt a súlyt amit a legvégén lemérnek tegyük fel legyen 3kg. Tegyük fel, hogy szerdán mész, akkor az ára pl.: 800Ft/kg. Akkor a 3kg-odat beszorzod 800Ft-tal és megkapod a végösszeget 2400Ft lesz a 3kg ruha. De valahol külön mérik a lakástextilt, a cipőket és a táskákat. Van olyan hely ahol a gyermek ruházat az olcsóbb. Ez mindig cég függő. Ki milyen árakat határoz meg.


Hova érdemes mennem vásárolni?

Ha van lehetőséged magánkézben levő butikba menni, mehetsz oda is vásárolni egész nyugodtan. 

•HÁDA
•ANGEX
•RONGYÁSZ

Köszönöm, hogy végigolvastad, remélem tetszett a bejegyzés! Béke és szeretet! 🧁B.









Megjegyzések

  1. Első kettőt ismerem de a RONGYÁSZt nem az hol van ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi csak most találtam meg hogy írtál. Van egy a Mars tér sarkánál meg a Centrummal szemben. Ezt a kettőt ismerem, de lehet van még valahol😁

      Törlés

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szabd át-Missguided•

Avon ünnepi újdonságok•

"Fekete csütörtök" farmerrel•