Vintage Shop Práter•

Különleges, kedves, egyedi és vintage

Sziasztok, köszöntelek a blogomon! Ma egy igazán egyedi és különleges vintage üzletet szeretnék bemutatni Nektek ebben a bejegyzésben.

Képzeljétek, ez az üzlet akkor nyílt mikor még nem igazán volt itthon ismert a vintage és retro boltok fogalma. Igazi veteránként a mai napig megőrizte különleges atmoszféráját a Budapesten található Vintage Shop Práter. 


Mindig is imádtam az ilyen kincses barlangokat, a régi korokból fennmaradt tárgyakat, ruhákat, kiegészítőket, és mindig is értékeltem azokat az embereket akik ezeket a dolgokat tovább viszik, átadják és éltetik számunkra. Az üzlet tulajdonosával, Zsófival készült interjú során betekinthettek a bolt történetébe, a kezdetekbe, és ezáltal megismerhetitek ezt a nagyszerű vállalkozást is. Köszönöm a csodás válaszokat Neked!

A boltban szinte mindent találtok ami retro vagy vintage, legyen az ruha, esküvői ruha, kiegészítők, ékszerek, kalapok, táskák, cipők, övek, férfiaknak is ajánlott betérni, tárgyak, díszek. Természetesen minden korhű és ahogy én elnéztem, minden nagyon szép és megkímélt állapotban lelhető fel. Arról nem beszélve, hogy eredeti és designer darabokra is bukkanhattok javarészt. Régebben sokkal többre tartották a minőséget a gyártók, ezt ne felejtsük el. Erre szoktam viccesen azt mondani, "hogy ebben még van anyag" :D

-A képek linkelve vannak, tehát ha rákattintotok, a Vintage Shop Práter Instagram posztja fog megjelenni.-

"A bolt története húsz évre vezethető vissza, mikor is Ibolya, az én anyukám, jó sok év vendéglátás után belevágott addigi szenvedélyes hobbijába, a kincskeresésbe, már vállalkozás szinten. Egészen kisgyerekkoromra visszatekintve nem volt nagy meglepetés, hogy Őt követve, magam is hasonlóba kezdek egyszer. (Emlékszem, egészen kicsi voltam, jártuk a város second hand boltjait, amiből megjegyzem, akkoriban egyáltalán nem volt sok. Csodáltam, ahogy az asztal alól kerülnek elő, a már számára gondosan félretett jobbnál jobb holmik.)

Külön utakon kezdtünk, majd felismerve, hogy együtt még jobbak lehetünk, összebútoroztunk, így válva anya-lánya vállalkozássá immáron tíz éve."

-Zsófi-



"A régi ruhák felkutatását talán leginkább a Csinibaba című filmben is látott időszak ihlette. Az kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy valami olyat kell létrehozni, ami más, mint a többi. A vintage fogalom szele még csak épp fújdogálni kezdett hazánkban, mikor – a már addig is exkluzív stílusunkat – ez irányba kezdtük terelni.

Büszkén állíthatjuk, hogy az első magyarországi vintage üzletek egyike vagyunk."

-Zsófi-



"A fentebb említett exkluzív stílusból az alkalmi szekciót megtartottuk. Ebbe beletartozik a koktélruháktól a nagyestélyikig minden. (Esküvői ruhák, koszorúslány ruhák, férfiak terén a szmokingok, frakkok, öltönyök, stb...)

Továbbá nagyon sok korszak megtalálható a maga stílusjegyeivel. (Hétköznapibb női és férfi ruházat, a különleges indiai, tiroli viselet, valamint a tárgyak is. Ezek mellett kifejezetten nagy a választék bizsuk, cipők, különleges kiegészítők (kalap/kesztyű/táska), szőrmék terén."

-Zsófi-





"Első sorban arra törekszünk, hogy maradjunk eredetiek, a vintage irányzatot tükrözzük hűen. Minden egyes darabot nagy gonddal válogatunk össze. Sok színháztól járnak hozzánk jelmeztervezők, rendezők, továbbá filmesek, fotósok is állandó vendégeink. Mivel vásárlókörünk alapját képezik szinte kezdetek óta, kiemelten fontos számunkra, hogy többnyire megtalálják, amit keresnek. Ugyanennyire lényeges, hogy mindenki, aki betér, szintén megtalálja a magának valót, akár különböző korosztályokból…ki nosztalgiából, ki buliból… "
-Zsófi-


Milyen áron érhetőek el a kínált darabok?

 

"Erre a kérdésre akár a koncepciónál is megadhattam volna a választ. Lényegesen olcsóbbak vagyunk saját kategóriánkban a többi üzleteknél. Azt gondolom ennek az üzletpolitikának köszönhető, hogy - bár egyre inkább nőnek ki a földből, mint a gombák a vintage boltok – mi stabilan tartjuk a helyünket a piacon. Felsők, nadrágok, cipők, kalapok 2000-2500-3000, alkalmi ruháink 3-5000 Ft között megtalálhatóak. Bizsuk, kendők 600-2000-ig. Nyilvánvalóan a bőr, valódi szőrme, illetve esküvői ruháink egyedi árasak, de ezek a darabok is kifejezetten kedvezően elérhetőek. Ebben megerősítenek bennünket külföldi partnereink is, akik viszont eladók Japánban, Izraelben, Romániában, s sorolhatnám, mind visszatérnek."

-Zsófi-






Internetes vásárlásra van lehetőség?

"Ebben kicsit maradiak vagyunk. Mi kitartóan hiszünk a személyes vásárlás varázsában, abban hogy hozzánk betérni érdemes. Arról nem beszélve, hogy mivel valóban régi ruhákról beszélünk zömében, - nem ritkán antikról - nagyon nehéz lenne messziről megállapítani akár a méretet, akár az állapotot. Van, hogy egy korabeli selyem fehérneműn van egy aprócska lyuk…az attól még igen becses darab, de soha nem merném kipostázni.

Ettől függetlenül tudjuk, hogy nem ússzuk meg, muszáj lesz egyszer csak, akár hamarosan beadni a derekunkat. :)"

-Zsófi-




Kinek ajánlanád az üzletet?

"Annak, aki szereti a varázslatos helyeket, aki szeret az időben visszautazni, vagy csak ballag, beöltözős buliba/bálba/esküvőre készül…bárkinek, aki valami egyedire, szépre vágyik."
-Zsófi-



Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

"Az egyiket félig megválaszoltam. De ennél sokkal lényegesebb, legfőbb tervem, hogy ha Anyu egyszer visszavonul, (a koránál fogva és a rengeteg ledolgozott évnek köszönhetően, amit maga mögött tudhat, lassan indokolttá válhat…:) ) …szóval a legfontosabb, hogy szeretném méltó módon, épp akkora szorgalommal, alázattal, odaadással továbbvinni, sőt még fokozni azt a csodát, amit anno létrehozott - vagy még húsz évig!"
-Zsófi-




Én további sikereket, sok boldog és elégedett vásárlót kívánok Neked és Édesanyádnak! Elképesztően szeretem és tisztelem azt amit véghez visztek, hiszen ezek a darabok azon felül, hogy egy régi kor maradványai amik már-már kincseknek számítanak, visszaadjátok azokat az értékeket az embereknek amiket manapság már a divatipar és a sok unalmas kollekció soha de soha nem tudna elérni. Bolygónkért is tesztek, ami szintén nem mellékes szemlélet. Nagyon szépen köszönöm, hogy vagytok, értékes és egyedi amit képviseltek. 


Szeretném megmutatni az én egyedi Vintage Shop Práter darabjaimat, amiket Zsófitól kaptam ajándékba, egyszerűen szerelmes vagyok ebbe a ruhába és kesztyűbe. Nagyon szépen köszönöm az ajándékokat, azt megígérhetem hogy nálam 100%-ban jó helyük lesz, és ha unokám lesz egyszer Neki fogom adni,(mivel nekem fiam van :P) de addig is minél többször és tovább szeretném viselni, és nagyon fogok rá vigyázni! :) 




Csodálatos ez a pin-up jellegű ruha. Letisztult fehér alapon piros pöttyös darabról van szó. Nagyon szép és megkímélt állapotban maradt fenn, sehol egy folt vagy szakadás. A hátán lévő zip-zár hibátlanul működik.



Gallérja számomra nagyon különleges, hiszen az egyik oldalt nagyobb és ráhajlik a másik gallérra. Derékban karcsúsított, szoknya része A-vonalban végződik. Ujjai rövidek és enyhén puffosak ami nagyon nagyon tetszik benne, mert az egyik kedvenc megoldásom. Igazán kényelmes és csinos darab.



A kesztyű is egy álom. Annyira szép, tökéletes állapotban van, és annyira különleges. Enyhén rózsaszínes és a csukló részénél kicsit fodros. Annyira cuki és nosztalgikus. 



Nagyon szépen köszönöm Zsófinak és Anyukájának, hogy lehetőségem nyílt erre az interjúra, hogy megismerhettem egy kicsit a Vintage Shop Prátert és ezekért a csodálatos időtálló darabokért is hálás vagyok! Ha tehetitek, látogassatok el a boltba, egy olyan világ fog elétek tárulni ami biztosan emlékezetes marad. 



Elérhetőségek:


Cím: 1083, Budapest, Práter utca 9.



Köszönöm szépen a figyelmeteket, remélem felkeltette az érdeklődéseteket a téma és a bolt is. Remélem azt is hogy tetszett Nektek a bejegyzés. Találkozunk a következő írásom alkalmával.

Sziasztok!
Béke és szeretet! B.

A darabokat a Vintage Shop Práter biztosította!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szabd át-Missguided•

Avon ünnepi újdonságok•

"Fekete csütörtök" farmerrel•